Solo: A Star Wars Story

Det har blivit dags för oss att ta en titt på vad den närmaste framtiden har i sitt sköte vad gäller spännande och storslagna filmer som går upp på bio nu i sommar. Vi börjar med en film som redan har fått premiär men inte riktigt gick som planerat – nämligen den fristående filmen om den oefterhärmliga hjälten, smugglaren och kvinnocharmören Han Solo, känd från Star Wars (Stjärnornas krig) givetvis.

I de ursprungliga filmerna i den första Star Wars-trilogin som hade premiär 1977, 1980 och 1983 så spelades Han Solo av Harrison Ford – en skådespelare som kanske är ännu mera känd för den stora och breda publiken som går på bio som Indiana Jones – en annan hjälte som Lucas Film har tagit fram. Men Han Solo är antagligen Harrison Fords näst mest kända roll. Harrion Ford spelade Han Solo ännu en gång i 2015 års nya Star Wars-film Star Wars – The Force Awakens, en film som var en nytändning för Star Wars efter att Disney tog över rättigheterna till Star Wars när de köpte upp hela företaget Lucas Film från George Lucas. Detta för den svindlande och astonomiska summan fyra miljarder dollar. I The Force Awakens så såg vi en åldrad Han Solo som hade åldrats i kapp med skådespelaren själv. Man behövde inta har starka bordslampor vid tv:n för att märka detta. Inte så konstigt kanske eftersom The Force Awakens utspelar sig ungefär 20 år efter händelserna i den sjätte Star Wars-filmen kronologiskt sett, The Return of the Jedi.

I Solo A Star Wars Story som 2018 års fristående film om Han Solo heter, så utspelar sig händelserna istället innan den första Star Wars filmen A New Hope från 1977 (som är den fjärde episoden i Star Wars-sagan om man tittar i kronologin). Och istället för att göra en helt digital karaktär som liknar hur Harrison Ford såg ut på den tiden så har man valt att ta in en ny skådespelare vid namn Alden Eidenreich. Han är inte särskilt lik Harrison Ford om man får vara frank, och det får man – men han har däremot fångat karaktärens lite busiga och ruffiga stil som smugglare.

Tanken med Solo: A Star Wars Story är att fånga historien bakom karaktären och låta tittarna få veta vilka händelser som formade Han Solo till att bli den giriga, luttrade karaktär som är ute efter pengar, som vi som tittare möter i Star Was A New Hope. I Solo: A Star Wars Story får vi bland annat veta mer om hur det gick till när Han Solo lade vantarna på galaxens snabbaste rymdskepp (enligt vissa); Årtusende Falken (eller Millenium Falcon). Filmen bjuder även på en del mysiga scener med Han Solos bästis och håriga, hundliknande andrepilot Chewbacca samt en del möten med smugglaren Lando Calrissian. Emilia Clarke, känd från både Game of Thrones och Terminator: Genisys, har en stor kvinnlig huvudroll som Han Solos kärleksintresse, antagligen. Men annars är Han Solo – filmen en betydligt mer manlig film om man tittar på castingen av huvudrollerna. Woody Harrelson dyker också upp i en biroll.