Roliga fakta om Marvel

På superhjältehimlen finns två giganter: DC som frontas av Stålmannen och Batman och Marvel vars kända karaktärer är för många att lista här (fast Spiderman och Hulken skulle väl kunna tas som två exempel).

Som pengaskapare betraktat råder dock ingen tvekan vilken av de två som idag dominerar fullständigt: Marvel. De senaste åren har det näst intill pumpats ut Marvelfilmer med hög budget och höga produktionsvärden. Marvel är helt enkelt en världsomspännande industri som omsätter miljarder varje år. Inte så konstigt då att du kan köpa nästan vad som helst med Marveltema. Hos gameloot, till exempel, kan du hitta merch som ryggsäckar, jultröjor, plastfigurer, ansiktsmasker och mycket, mycket annat.

Michael Jackson försökte köpa Marvel

Jackson vars rykte väl numera är totalt förstört på grund av diverse sexualbrott var en gång en av världens mest älskade popstjärnor. Hans album sålde i miljontals exemplar och han var en pionjär inom musikvideo-världen. Det var i början av 1990-talet som han allvarligt funderade på att köpa hela Marvel av en enda anledning: Han var väldigt intresserad av att spela Spindelmannen i en egenproducerad film. Det gick dock inte så mycket längre än så, av någon anledning rann affären ut i sanden.

Författaren till Gudfadern ville skriva för Marvel

Mario Puzo som är mest känd för att ha skrivit Gudfadern gjorde ett försök att skriva för Marvel. Han tyckte dock att det var för svårt. Enligt Marvels grundare Stan Lee ska Puzo efter flera försök ha sagt att han skulle kunnat skriva en hel novell på den tid det tog honom att försöka klura ut hur han skulle skriva seriemanus.

Marvel inspirerade George Lucas att skapa Darth Vader

Star Wars, som precis som Marvel numera ägs av Disney, inspirerades i någon mån av Marvelkaraktären Doctor Doom. George Lucas ska tydligen ha använt Doctor Doom som förlaga när han skapade Sith-lorden över alla andra, Darth Vader.

DC och Marvel jobbade en gång ihop

DC och Marvel må vara konkurrenter i första hand. En gång kombinerade de dock sina respektive stall av superhjältar under förlagsnamnet Amalgam Comics. Karaktärerna Batman och Wolverine kombinerades till exempel till karaktären Dark Claw.