Om Stanley Kubrick

Stanley Kubrick anses av många vara en av de främsta regissörerna genom tiderna. Det går inte heller att förneka att många av hans filmer har blivit klassiker bland filmkännare såväl som den breda publiken, och att vissa av dem, som 2001 – Ett rymdäventyr, gränsar till det man skulle kunna kalla konst på filmduken. Andra filmer som Kubrick regisserat och som blivit odödliga klassiker är The Shining, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket och Eyes Wide Shut. En film som hade kunnat sälla sig till dessa var A.I. – Artificiell Intelligens, som var Kubricks sista projekt innan han dog, och som han inte hann färdigställa. Istället tog Steven Spielberg över projektet, som självklart är en stor regissör i sin egen rätt och som var en av Kubricks beundrare. Hur filmen hade blivit om Kubrick hade regisserat den kan vi bara föreställa oss.

En kvalificerad gissning är dock att den sannolikt hade antagit en ännu mörkare ton än den redan har. Många av Kubricks filmer, även de som inte tekniskt sett är i skräckgenren (som The Shining är), är nämligen mörka och obehagliga, och innehåller en hel del våld. A Clockwork Orange är ett tydligt exempel på detta. De är med andra ord ingenting för barn, och även vuxna kan ha svårt att sova efter att ha sett de ofta mardrömsliknande scenarierna och bilderna som Kubrick målar upp. Då kan det vara en stor fördel att ha en skön säng, så att man i alla fall får lättare att sova. På Sleepo.se hittar du en mängd olika sängar och madrasser, till exempel en Tempurmadrass, som är perfekt om man behöver extra stöd för rygg och axlar när man sover.

Förutom den höga kvaliteten på sina verk är Kubrick också känd för att vara egensinnig och svår att arbeta med. Hanv ar en enstöring i sitt privatliv, och när han arbetade på en filminspelning förvandlades han till en krävande perfektionist som var inblandad i alla aspekter av filmskapandet, från manusförfattande och regisserande till redigering. Han kunde ofta be om att en scen skulle tas om dussintals gånger, vilket inte sällan ledde till konflikter med skådespelarna. Trots det, eller kanske på grund av det, var Kubrick banbrytande inom filmskapandet, och var först med många saker som numera blivit vanligt förekommande i filmindustrin. Han var till exempel en av de allra första regissörerna som (i The Shining) använde steadicam för att följa ett objekt i rörelse och få en flytande och stabil bild. Kubricks arv som filmregissör kommer att leva vidare under lång tid framöver, både genom hans egna verk och genom att han inspirerar flera generationer av nya filmregissörer.