Om Ingmar Bergman

Sverige har under åren producerat ett antal internationellt erkända storfilmer och filmer har gjorts i Sverige sedan tidigt 1900-tal. Den största filmregissören som Sverige har erbjudit världen är utan tvekan Ingmar Bergman som även var teaterregissör och författare. Ingmar Bergman ses än idag som en av världshistoriens främsta filmskapare och räknas som en av de största kulturpersonligheterna både i Sverige och utomlands.

Ingmar Bergman föddes i Uppsala år 1918 och började under tonåren att intressera sig för film, han var starkt inspirerad av andra svenska dramatiker som Hjalmar Bergman och August Strindberg. Han började tidigt att skriva egna teaterpjäser och den första av hans pjäser som sattes upp var Kaspers död från 1942.

Bergmans filmer utmärks av melankoli och allvarliga och tunga ämnen. En väldigt klassisk scen och kanske den mest kända Bergmanscenen än idag är schackscenen i filmen “Det sjunde inseglet” där en riddare spelar schack med döden.

Ingmar Bergman dog år 2007 och ligger idag begravd på Fårö på Gotland där han levde under stora delar av sitt liv. På Fårö finns också ett museum som heter Bergman Center, museet kretsar kring Ingmar Bergmans liv och hans livsverk.