Free Solo

Som vanligt går det gott om filmer på bio som man kan kika på. en av de filmer som nyligen har gått på bio är dokumentären Free Solo. Den handlar dock inte alls om varken Han Solo eller någon annan person som heter Solo, utan om en särskild typ av klättring. Free innebär friklättring, utan att man använder säkringar som man spänner fast sig i och Solo innebär att man klättrar själv.

Varför vill man klättra uppför några av världens svåraste och mest utmanande bergsväggar utan att använda skydd? Det kan man fråga sig och det tar filmen också upp. En anledning är att man kan känna sig mycket mer levande och uppleva klättringen ännu mer när man klättrar utan skydd. Man känner sig mer närvarande förklarar filmens huvudperson, en ung man som har tagit sig an en mycket svår utmaning. Alex Honnold heter han. Utan rep så blir konsekvenserna av ett misstag mycket större och det gör att man får ett helt annat fokus. Därför blir upplevelsen också en helt annan.

I Free Solo följer man som tittare Alex Honnold under förberedelserna inför att klättra uppför El Capitan, en av de svåraste bergssidorna att klättra uppför i hela världen. El Capitan ligger i den amerikanska nationalparken Yosemite och kallas av klättrare för The Cap. Det rör sig om en tusen meter hög bergvägg.

Men man år också lära känna Alex Honnoldbättre som person, och veta mer om vad som driver honom och hans barndom. Alex lever ett enkelt och spartanskt liv. Han reser mycket och bor billigt, i en bil!

Klättring är en spännande men ovanlig sport, så ovanlig att den saknas i listan över sporter på SVT. Free Solo-klättring är ännu mer ovanligt, och mycket farligt. Mindre än en procent av väldens klättrare håller på med det.

Filmen Free Solo har en del fantastiska vyer och man får verkligen svindel av vissa bilder, även som tittare. I filmensöppningsscen hänger han på en bergssida utan någon som helst säkring, på en höjd som uppskattningsvis är åtminstone 200 meter från marken.

Något Alex Honnold ej har klättrat i ännu är en påskdräkt eller en Spiderman-dräkt och tur är kanske det, men om man nu skulle vilja testa på det kan man köpa en sådan på nätet. Det går även att hitta en Påskdräkt för barn som är i rätt storlek för ungar i åldern 5-10 år till exempel. Perfekt för påskens upptåg och för maskerader året om. Kanske bär vi alla en förklädnad ibland, men för Alex Honnold i Free Solo gäller det att hålla känslorna inom sig när han kan börja bli nevös och få panik.

Alex Honnold berättar att Free Solo-klättring för honom är något som har ganska låga risker, enligt den syn han har på saken. Däremot blir konsekvenserna väldigt stora. En av de saker som Alex Honnold gillar med Free Solo-klättring är just att ta något farligt och få det att kännas relativt tryggt.

Free Solo är en mycket intressant dokumentär att titta på. Den går inte på bio längre men vyerna är hisnande även på en mindre skärm.