Att göra en film som är baserad på en bok är ett tveeggat svärd: å ena sidan har man en framgångsrik och populär historia som bas, med stor potential att göra filmen framgångsrik; å andra sidan riskerar man att misslyckas stort om filmen inte lever upp till förväntningarna från boken.
Någon som definitivt lyckades med att göra en serie älskade böcker till film var Peter Jackson, som tog sig an Tolkiens trilogi Sagan om Ringen. Filmerna fick titlarna The Fellowship of the Ring, The Two Towers och The Return of the King, vilket är samma titlar som de tre böckerna i trilogin. Jackson spelade in alla tre filmer i ett slag, innan den första ens hade biopremiär, vilket många anser vara en av nycklarna till filmernas stora framgång; han påverkades inte av filmkritiker eller publik, utan fullföljde sin vision till slutet. Det var modigt gjort, med tanke på att trilogin är ett av de största och mest ambitiösa filmprojekt som någonsin har genomförts, med en budget på runt 300 miljoner dollar för alla tre filmerna. Sammanlagt tog projektet åtta år att förbereda, filma och redigera. Modet, pengarna och tiden som lades ned på filmerna gav dock utdelning, både i form av pengar och beröm, då filmerna är några av de mest inkomstbringande genom tiderna och tillsammans vann 17 av de 30 Oscars som de nominerades till. Den tredje och sista filmen vann samtliga 11 Oscars som den nominerades till, bland annat för Bästa film.
I samma sammanhang måste självklart även filmerna baserade på Harry Potter-böckerna nämnas. Även detta är ett projekt som hade potentialen att gå snett, och även om fansen till böckerna är splittrade när det gäller filmerna, håller de flesta med om att de olika regissörerna skapade lyckade filmatiseringar av Rowlings sju böcker. Detta visade sig också i biljettintäkter på biograferna, då även Harry Potter-filmerna återfinns på listan över de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna.
Det finns även sådana filmer som har blivit så pass ikoniska och klassiska att många glömmer bort att de faktiskt baseras på böcker. Det gäller till exempel Gudfadern, som baseras på romanen med samma namn, skriven av Mario Puzo år 1969, Hajen, som baseras på boken Jaws av Peter Blenchley från år 1974, Forrest Gump, baserad på boken med samma namn från 1986 som är skriven av Winston Groom och Schindler’s List, som är baserad på boken Schindler’s Ark från 1982, skriven av Thomas Keneally.
Om du har en favoritbok som du hoppas ska filmatiseras, kan du visa ditt stöd för boken eller författaren genom att trycka upp t-shirts med ditt budskap på Medtryck. Ju fler som upptäcker och läser boken, desto större är ju chanserna att någon Hollywood-producent kommer att vilja köpa rättigheterna till den.