Filmen och dess historia

Även om filmen inte har funnits särskilt länge historiskt sett så har dess föregångare varit ett självklart inslag i de flesta kulturer under tusentals år, nämligen teatern. Teater användes redan av exempelvis de gamla grekerna och var ett medel för att underhålla, upprätthålla och bygga sin kultur, samt för att uppmuntra till hur man skulle leva sitt liv och förhålla sig till staten och gudarna. Det har också sitt ursprung i gamla kulturers danser där man ofta uppträdde med mask och framförde en akt.

Det finns alltså många likheter med teater och man kan säga att filmen har åkt mycket snålskjuts på teatern, hela grunden för filmen med skådespelare, manus, regissörer, författare och så vidare som utvecklats under tusentals år fanns redan där från början vilket filmvärlden bara behövde plocka upp.

I början var alla filmer så kallade stumfilmer. Filmerna kallades så eftersom skådespelarna inte pratade i filmen. Istället använde man undertexter för att förmedla vad de inblandade i filmen pratade om. Däremot användes tidigt ljudslingor i bakgrunden på filmer.

Det var ofta kortfilmer som gjordes i början och den första filmen som har överlevt ända till dags datum är en film som heter Roundhay Garden Scene. Den spelades in i England och producerades och spelades in av den franska uppfinnare Louis Le Prince. Filmen har dock ingen särskild handling utan skildrar bara ett par personer som vandrar runt i en trädgård, bland annat Le Princes svärföräldrar. En spännande och lite skrämmande kuriosa kring filmen är att Le Princes svärmor Sara Whitley dog precis tio dagar efter det att filmen hade spelats in.

I filmens barndom var också alla filmer gjorda i svartvitt. Det fanns alltså ingen färg i filmerna eftersom tekniken för detta ännu inte var uppfunnen. Den första filmen som gjordes i färg kom först i början på 1930-talet men det skulle dröja ända fram till 1950-talet innan man tröttnade rejält på det man ansåg vara svart och depressivt. Då började man också att visa upp filmerna på så kallade widescreen skärmar och använde ett mer avancerat ljud än vad som tidigare hade funnits tillgängligt.

Under andra världskriget användes filmer mycket som ett sätt att föra ut propaganda för den egna ideologin. Nazityskland producerade exempelvis filmen “Triumph des Willens” där judar svartmålades och den egna ideologin hyllades. Vill man ha tips om olika filmer kan man besöka IMDB.