De bästa filmerna genom tiderna

Smaken när det gäller film kan skilja sig åt från person till person så mycket att knappast någon vågar göra en lista över vilka som är de bästa filmerna som någonsin gjorts, helt enkelt för att det inte går att säga objektivt vilka det är. Dessutom har det skapats så många filmer genom åren att det är nästintill omöjligt att ha med alla i beräkningen när man skapar listan. Det är också därför som många listor över de bästa filmerna har någon form av begränsning, till exempel att det är filmer inom en viss genre, eller filmer under en viss tidsperiod. Denna sistnämnda nisch använde sig Entertainment Weekly av, när de gjorde en lista över de bästa filmerna skapade mellan 1983 och 2008.
Det närmaste man kan komma en objektiv lista över de bästa filmerna någonsin är IMDB:s topp 250-lista. IMDB står för Internet Movie Database, och är precis det låter som en databas på internet som innehåller i princip alla filmer och tv-serier som någonsin gjorts. IMDB är också en community, där användarna får betygsätta de filmer de har sett. Topplistan är därför baserad på de filmer som har fått högst genomsnittsbetyg av alla användarnas betygsättningar. Om en film har högt betyg på IMDB kan man med andra ord vara ganska säker på att den är värd att se.

Högst upp på IMDB:s lista hittar man för tillfället Nyckeln till frihet från 1994, med bland annat Tim Robbins och Morgan Freeman i huvudrollerna. Filmen är baserad på novellen ”Rita Hayworth and Shawshank Redemption” av Stephen King, så det är kanske inte så konstigt att den blev lyckad.

En annan film som finns med på listan är Pulp Fiction från samma år – den ligger för närvarande på plats nummer 7. Filmen är regisserad av Quentin Tarantino och har Samuel L Jackson, John Travolta och Uma Thurman i huvudrollerna, vilket låter som receptet på framgång – och uppenbarligen är det. Om du skulle bli inspirerad av 50-talsmodet i filmen och vilja stoltsera med din egen skinnjacka á la 50-tal, ska du gå in på Outletsverige.se, där du bland annat kan fynda en skinnjacka för dam.

En film som finns med både på IMDB:s topplista och listan från Entertainment Weekly som nämndes inledningvis är Schindler’s List från 1993, som ligger på platsen ovanför Pulp Fiction. Filmen har en känslosam handling som grund, om hur en fabrikör räddar judar i ghettot i Polen, och är mästerligt filmad och regisserad av Steven Spielberg. Det är med andra ord inte konstigt att denna film ligger i topp 10.