Lågbudgetfilmer som blivit succéer

Den berömda Hollywoodskylten

Att inte ha en jättestor budget behöver inte betyda att en film inte blir en succé. Ett exempel är klassikern Rocky, som sägs bara ha kostat 995 000 USD. Filmen tog hem tre Oscar, varav av en för bästa film. Sylvester Stallone, som skrev manus, fick kämpa hårt för att få spela huvudrollen som Rocky. Filmen kom sedan att göra en vinst på runt 225 miljoner USD. En annan lågbudgetklassiker är Mad Max med Mel Gibson i huvudrollen. En klassisk rulle som faktiskt inte kostade några astronomiska summor att spela in, budgeten lär ha varit ungefär 300 000 USD. Filmen gick sedan med nästan 100 miljoner USD i vinst.

Många filmer som gjorts med minimal budget, ibland till och med producentens privata checkkredit, har ändå gjorts med väldigt mycket hjärta. En producent eller regissör (ofta samma person) har trott så mycket på idén att de valt att genomföra den, trots att de egentligen inte haft pengar. En svensk filmare som börjat med liten budget är David F Sandberg som tillsammans med hustrun Lotta gjorde kortfilmer i skräckgenren. Efter att den tre minuter långa kortfilmen ”Lights out” fick internationell uppmärksamhet blev David erbjuden att göra en långfilmsversion i USA. Långfilmsversionen av ”Lights out” blev en framgång, och ledde till fler filmer i Hollywood.

De senaste årens tekniska utveckling innebär att nästan vem som helst som har ett bra manus också kan förverkliga sina idéer utan att ha miljontals dollar i budget, men det gäller fortfarande att nå ut med sin film. En stor del av budgeten för de stora filmbolagen i Hollywood, och även i Sverige, handlar om marknadsföring. Hur ska man gå igenom mediabruset?

Lågbudgetfilmer som fått nytt liv

Filmkamera med visningsskärm

Ibland plockas en lågbudget-film upp av något av de större produktionsbolagen och får en remake. Det hände till exempel med den svenska filmen Naken från år 2000. Filmen, som regisserades av Torkel Knutsson sågades av kritikerna när den kom, men har sedan dess blivit något av en kultfilm. Nu har Netflix plockat upp filmen och gjort en remake med komikern Marlon Wayans i huvudrollen. Naked, som den heter i Netflix version innehåller mycket mindre naket än originalet, vilket kanske är en förutsättning för att den ska få en större spridning utanför Skandinavien.

Idag finns bara tre dag leverantörer av digital film till biografer i Sverige: Uniquedigitalcinema, Gofilexnordic och Folkets Bio (Filmdist). Förutom biografer finns idag ett antal kommersiella streamingtjänster, och dessutom SVT och olika filmkanaler som konkurrerar med biograferna om tittarna. Trots det är det fortfarande många som tycker att film är bäst på bio.

Trots allt speglar den aktuella biotoppen i Sverige ofta de filmer som haft störst budget, eftersom de också har haft mest pengar att lägga på marknadsföring. En annan faktor är bristen på konkurrens inom biobranschen. I Sverige är det SF bio som totalt dominerar inom biograf-branschen, och styr således vad vi kan se på bio. Streamingtjänster och kommersiella filmkanaler visar ibland så kallade indie-filmer, och SVT visar också ofta lite smalare filmer som inte kommer från de stora produktionsbolagen i Hollywood. Lågbudgetfilmer måste dessvärre oftast nå kultstatus innan de visas på TV, och till biograferna kommer de sällan.